Допълнителни средства в размер на 2,8 млн. лева ще отпусне Община Варна

...
Допълнителни средства в размер на 2,8 млн. лева ще отпусне Община Варна
Коментари Харесай

Допълнителни средства в размер на 2,8 млн. лева ще отпусне Община Варна

Допълнителни средства в размер на 2,8 млн. лв. ще отпусне Община Варна за планове с обезпечено европейско финансиране, което в актуалната икономическа обстановка не е задоволително за осъществяването им. За плановите оферти има подписани контракти с ръководещите органи, само че цените за строително-монтажните работи са образувани през предходните години. Заради настъпилите инфлационни процеси и забележителното нарастване на разноските има действителен риск за несъблюдение на плановете и загуба на еврофинансирането. Това стана ясно на съвещание на Общински съвет – Варна, на което беше дадена зелена светлина за обезпечаване на спомагателните средства.

Малко на 1,7 млн. лв. с Данък добавена стойност от локалната хазна ще бъдат предоставени за реализацията на плана " Ремонт, реорганизация и рационализация на постройка " Филиал “ на ТМПЦ – Варна, който се извършва по Оперативна програма " Региони в напредък “. По плана има определен реализатор и подписан контракт за строително-монтажните работи на стойност 4,8 млн. лв. с Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване на контракта за безплатна финансова помощ е до 28 октомври 2023 година, като до тогава всички действия следва да са завършени и регистрирани.

Общинските съветници дадоха единодушието си да се обезпечат спомагателни 511 хиляди лв. с Данък добавена стойност от бюджета на Община Варна за 2023 година като съфинансиране за реализацията на план " Модернизация на културна инфраструктура на град Варна – Народно читалище " Петко Рачев Славейков 1928 “. Ако тази сума не бъде обезпечена в най-кратки периоди, договорът с определения реализатор за ремонта на читалището няма да подписан и обектът няма да бъде приключен в периода на административния контракт за безплатна финансова помощ и на допустимостта на разноските за програмен интервал 2014-2020 година, стана ясно на съвещанието.

Третият план, за който има обезпечено европейско финансиране по Програма за морско дело и риболовство, само че е належащо и съфинансиране от страна на общината, е за " Облагородяване на достъпа до рибарско населено място " Карантината " и създаване на образователно-информационен център и зона за спорт “. Предвид новата обстановка е нужно в допълнение финансиране със средства от общинския бюджет в размер на 306 хиляди лв. с Данък добавена стойност след осъществяване на процедура по Закон за обществените поръчки за избор на реализатор. При неосигуряването на финансовия запас е налице сериозен риск за осъществяването на плана, защото реализирането на дейностите при цени от 2021 година е на процедура невероятно.

Решено бе също да се дават до 296 хиляди лв. за план " Енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания в гр. Варна ". Средствата да бъдат обезпечени от бюджета на Община Варна за идната година в сходство с времевия график за осъществяване на плана.

В рамките на съвещанието имаше и изненада за общинските съветници. Ансамбъл " Звездни струни “ към Центъра за поддръжка и личностно развиване /ЦПЛР/ - Общински детски комплекс Варна изнесе мини коледен театър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР